Om Matchtaktiker

Taktik är ett hett debattämne på alla konfar jag är inne på så tänkte dra en liten genomgång av de vanliga missförstånden, inget mer komplicerat än så. Se till att läsa Hattricks manual, den innehåller väldigt bra förklaringar, detta är bara ytterligare klargöranden.

Kontringsspel
Något som irriterar mig är att många verkar tro att kontringsspel är något magiskt som helt plötsligt ändrar alla spelmotorns vanliga regler. Låt oss sluta med det!

När man kontrar fungerar chansfördelningen precis lika dant. Laget med högst bollinnehav kommer ha större möjlighet att få chanser tilldelade till sig vilket innebär att kontringar med 10% bollinnehav är markant mycket sämre än kontringar med 45% bollinnehav (det du inte vill göra är att få högre mittfältsbetyg än motståndaren eftersom det tar bort din chans att omvandla chanser till kontringar).

Observera också att fasta situtationer är vanliga chanser och att få SE tilldelade är kopplat till bollinnehavet. Alltså kan det vara markant mycket svårare att försvara sig med extremt lågt bollinnehav eftersom 5 backar hjälper föga vid en straff eller Snabb-SE.

Så varför spelar så många då kontringar med t.ex. 5-2-3 med bara YM? Ett enkelt svar är att de kommer förlora mitten så mycket ändå att de bedömmer att nyttan som de extra backarna och forwardsen kommer kunna göra är större än förlusten med innermittfältarna. Men så är inte alltid fallet. En fun fact är att LA Hookers på sin tid för hundra år sen spelade fler kontringar med 3-5-2 än 5-3-2 när de vann Allsvenskan två säsonger i rad.

Press

  • Användbar taktik för att minska antalet mål i matcher där du ändå är chanslös
  • Observera att Press bara minskar antalet vanliga chanser och inte antalet SE
  • Om du ändå kommer vinna mitten är Press alltså (oftast) inget bra val

Finns lite extremtaktiker som bygger på Press men när du kommit så långt i Hattrick att de är aktuella, läser du antagligen inte guider som denna längre.

Spela kreativt
För mig har SK tre tillfällen (förutom mer extrema specialfall):

  1. Du möter ett botlag
  2. Du möter ett betongförsvar du knappast kommer komma igenom på vanligt sätt
  3. Du kommer vinna mitten väldigt stort men med dåliga anfallsbetyg som följd
Allt detta förutsätter att ditt lag är någorlunda SE-optimerat, vad det innebär lämnar vi till en annan guide.


AIM/APK
Ser inte helt sällan lag spela 3-5-2 med 2YM och vanliga forwards och AIM/APK på det.
Det jag då har att kommentera på är: Varför inte gå hela vägen?

AIM/APK är trots allt inte bara ett sätt att styra om anfallen, det kommer också med ett försvarsminus (AIM minskar kantförsvar och APK mittförsvaret).

Alltså:
AIM -> Använd YIIM och få bättre mittfält
APK -> Använd FUPK/DF om du har några potentiella spelare

Är motiveringen att chanser fortfarande kommer även dit man inte riktar dem?
Ja men du riktar väl om anfallen för att motståndarens försvar är starkt/svagt på en viss punkt? Om inte ska du absolut inte fingra på AIM/APK alls utan hålla dig till Normal!

Ett undantag skulle kunna vara mot ett botlag eller motsvarande men då är troligen SK ett bättre val.

No comments:

Post a Comment